Jak ugotować prawidłowo ryż?

Najlepsze dostępne na polskim rynku gatunki ryżu to japońskie odmiany, wyprodukowane w Kalifornii (np. Nishiki) oraz ryż jaśminowy z Tajlandii. Są one bardzo smaczne, po ugotowaniu zachowują odpowiednią jędrność i lekką kleistość. To bardzo potrzebne przy jedzeniu ryżu pałeczkami. Ryże sypkie są pod tym względem bardzo niewygodne. Przy zakupie ryżu koniecznie powinniśmy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Podstawową zasadą jest świeżość – im krócej od polerowania, tym ryż smaczniejszy, ponieważ zachowuje wodę i traci  niewiele substancji odżywczych. W Azji ryż zazwyczaj ma gwarancję przydatności do spożycia około 3 – 6 miesięcy. Można przyjąć, że niektóre gatunki zachowują dobry smak nawet do 10 miesięcy, ale nie dłużej!

Do gotowania najlepiej użyć specjalnego garnka do ryżu, który jest coraz powszechniej spotykanym sprzętem w naszych sklepach AGD. Nawiasem mówiąc, to bardzo uniwersalne urządzenie, które może służyć do gotowania kasz oraz potraw na parze. Przy użyciu tego garnka nie ma nigdy problemów z proporcjami wody (zaznaczone na garnku) ani z czasem gotowania (wyłącza się automatycznie i często po ugotowaniu podtrzymuje temperaturę ryżu).

 

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Należy to robić kilkakrotnie, do czasu gdy woda będzie całkowicie przezroczysta.
  2. Po umyciu ryż odsączyć i najlepiej odstawić na ok. 30 min.
  3. Następnie zalać ryż wodą w proporcjach 1 ½ wody na 1 część ryżu (nie dodajemy soli!)
  4. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (w trakcie gotowania nie wolno mieszać ani podnosić pokrywki).
  5. Jeżeli ryż jest dość zleżały i nie ma połysku, można nadać mu nieco blasku, dodając przed gotowaniem do wody kilka łyżek japońskiego wina ryżowego sake.
  6. Po ok. 30 min. odstawiamy ryż na kolejne 15 min. (nie podnosimy pokrywki).
  7. Przed podaniem ryż dokładnie przemieszać drewnianą lub plastikową łyżką.

 

Do góry