Gong bao chi – kurczak z orzeszkami

Kurczak w sosie ostrym. Potrawa pochodząca z Syczuanu, opracowana w XIX w. przez gubernatora tej prowincji, Dinga Baozhenga. Nosił on tytuł Gongbao i od tego tytułu pochodzi nazwa potrawy. Zwykle w Syczuanie jada się bardzo ostro, ale gubernator pochodził z Północnych Chin i dlatego potrawa jest stosunkowo łagodna. Obecnie spotyka się wiele odmian tej potrawy, bogatej w składniki takie, jak brokuły, wodne kasztany, marchew, małe kukurydze itp., ale w oryginalnym przepisie był tylko kurczak, orzeszki ziemne i papryka chili. Choć sam lubię eksperymentować i do tego zachęcam czytelników, w podanym przepisie ograniczę się do podstawowej wersji tej sławnej potrawy.

 

Składniki: (dla 4 osób)

  • Pierś kurczaka (filet) każda po ok. 250 g
  • Suszona papryka chili 8 szt.
  • Czosnek 3 – 4 ząbki
  • Tarty świeży imbir ½ łyżeczki
  • Młoda cebulka ze szczypiorem 3 szt.
  • Olej do smażenia 4 łyżki
  • Pieprz syczuański (palony i mielony) 1 łyżeczka (opcjonalnie – są osoby, którym on nie smakuje, bo jest bardzo ostry; w dawnych czasach był używany do znieczulania w czasie zabiegów chirurgicznych i przy bólach zębów)
  • Orzeszki ziemne lub nerkowce 150 g
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka

Sos do marynaty:

  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Chińskie wino ryżowe lub wytrawna sherry 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka
  • Mąka kukurydziana 1 ½ łyżeczki

Sos do smażenia:

  • Ciemny sos sojowy 2 łyżki
  • Chińskie wino ryżowe (sherry) 1 łyżka
  • Chiński sos chilli 1 łyżeczka
  • Chiński ocet ryżowy 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Pokroić kurczaka w kostkę 3 x 3 cm. Dodać składniki marynaty i odstawić na ok. 30 min. Na końcu dodać mąkę kukurydzianą.
  2. Podczas marynowania kurczaka przygotować sos i następne składniki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić na bok.
  3. Papryczki pokroić na pół (długość ok. 3 cm). Usunąć pestki. Oczyścić i posiekać czosnek. Pokroić cebulke ze szczypiorem na kawałki ok. 3 cm.
  4. Podgrzać wok do temperatury, gdy lekko dymi olej. Dodać 2 łyżki oleju i wrzucić kurczaka. Smażyć przez ok. 4 min i następnie wyjąć z woka i odstawić na boku.
  5. Dodać kolejne 2 łyżki oleju i wrzucić do woka posiekany czosnek i imbir (smażyć 30 sek); dodać paprykę chili i ew. pieprz syczauński (jeżeli używamy). Lekko podsmażyć (30 sek).
  6. Do woka wlać przygotowany sos, ponownie włożyć usmażonego kurczaka a następnie dodać orzeszki oraz cebulkę. Podsmażyć lekko, po czym zdjąć z ognia i dodać olej sezamowy (1 łyżeczka). Podawać na gorąco.

 

gung-bao-2-maly
Do góry