Lu sun niu rou – szparagi z wołowiną

Szparagi są dość nowym nabytkiem kuchni chińskiej, ale od wielu lat są jednym z bardziej lubianych warzyw w tym kraju i świetnie pasują do tamtejszej tradycji kulinarnej. Zarówno konsystencja, jak i smak oraz kolor dają wiele możliwości kucharzom chińskim. Podany przeze mnie przepis może być dowolnie modyfikowany poprzez zmianę rodzaju mięsa i przypraw.

 

 

 

Składniki: (dla 4 osób)

  • zielone szparagi 300 g
  • wołowina (rozbef lub polędwica) 250 g
  • czosnek (siekany) 4 ząbki
  • por (cięty ukośnie na odcinki ok. 1 cm) 100 g
  • olej roślinny 4 łyżki

 

Marynata do mięsa:

  • ciemny sos sojowy 1 łyżka
  • jasny sos sojowy 1 łyżka
  • chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry 1 łyżka
  • mąka kukurydziana 1 łyżka

Sos do smażenia:

  • rosół z kurczaka 2 łyżki
  • chińskie wino ryżowe (sherry) 1 łyżka
  • jasny sos sojowy 1 łyżka
  • cukier ½ łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Szparagi oczyścić (odciąć zwłókniały koniec), umyć i pokroić ukośnie na cienkie plastry (ok. 3 mm).
  2. Wołowinę pokroić na „zapałki” o przekroju ok. 3 x 3 mm długości 5 cm (przed krojeniem wołowinę lekko zamrozić).
  3. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej 30 min.
  4. Podgrzać wok i wlać do niego 3 łyżki oleju. Gdy zacznie lekko dymić, dodać mięso i smażyć ok. 1 - 2 min stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Po czym wyjąć mięso na talerz i odstawić.
  5. Dolać resztę oleju i wrzucić do woka pokrojony por, czosnek i szparagi. Gdy warzywa zaczną się rumienić na brzegach, wlać przygotowany sos. Mieszać utrzymując wysoką temperaturę. Po ok. 1 min. zgasić ogień dodać usmażone mięso, polać olejem sezamowym.
  6. Wyłożyć na półmisek i udekorować siekaną świeżą kolendrą.
lu-sun-3-maly
Do góry