Gindara nikomi - halibut gotowany w sosie sojowym
To jedna z moich bardzo ulubionych potraw. Będąc kilka lat temu w Tokio w turystycznej dzielnicy Asakusa wstąpiłem do ulubionych przeze mnie knajpek, które wystawiają stoliki wprost na ulicy. Są one nie tylko niedrogie, ale słyną również z dobrej kuchni. Tam zjadłem po raz pierwszy halibuta gotowanego w sosie sojowym. Tak mi smakował, że teraz, jak tylko tam jadę, zamawiam podwójną porcję. Pycha!

 

Składniki (dla 4 osób):

  • halibut 4 dzwonka – ok. 600 gram
  • sos sojowy 5 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • mirin 70 ml
  • imbir 40 g
  • por pocięty w „zapałki” do przybrania

Przygotowanie:

  1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości ok. 2 mm.
  2. Oczyszczonego halibuta włożyć do garnka zalewamy sosem sojowym, dodajemy cukier, mirin i imbir.
  3. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
     

Halibuta wyłożyć na talerz i udekorować porem.

gindara-nikomi-4-maly
Do góry