Gyusuji nikomi to popularna w Japonii potrawa podawana w barach, gdzie najczęściej towarzyszy kufelkowi piwa lub szkalneczce sake. Ja podpatrzyłem ją w swoim ulubionym barku w dzielnicy Asakusa, gdzie funkcjonują od wczesnej wiosny do późnej jesieni knajki ze stolikami na zewnątrz. Poprosiłem właściciela i dał mi na nią przepis.

 

Składniki:

  1. wołowina (szponder) mocno przerośnięty ścięgnami 1 kg (można dodać również inne ścięgna odcięte w czasie czyszczenia mięsa przeznaczonego do innych potraw)
  2. woda 1 szklanka
  3. biała rzepa 300 g
  4. marchew 1 szt.
  5. cebula 2 szt.
  6. czosnek 4 ząbki
  7. grzyby shiitake 3 szt.
  8. pasta sojowa miso 1 łyżka
  9. sos sojowy 1 i ½ łyżki
  10. dashi (instant)  – występuje pod nazwą handlową hondashi lub dashi-no moto 1 łyżka
  11. sake 2 łyżki
  12. mirin (słodka przyprawa) 2 łyżki
  13. cukier 1 łyżeczka
  14. Por 5 cm
  15. Przyprawa shichimi

 

Przygotowanie:

  • Mięso obmyć, oddzielić od kości i pokroić w kostkę ok. 2 cm x 2 cm
  • Włożyć mięso do szybkowaru, wlać 1szklankę wody i gotować 20 min
  • Czosnek posiekać
  • Cebulę oczyścić i pociąć w piórka
  • Rzepę obrać ze skóry, pociąć w plastry ok. 5 mm grubości a następnie każdy krążek na 4 cząstki
  • Marchew obrać i pociąć w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Grzyby shiitake oczyścić i pociąć na 4 cząstki
  • Do ugotowanego mięsa dodać wszystkie warzywa i przyprawy
  • Gotować w szybkowarze kolejne 5 min
  • Podawać w miseczkach posypane posiekanym porem
  • Dla smaku można posypać ostrą przyprawą shichimi lub ostrą papryką chili
gyusuji-male z-wlascicielem przy-stole-asakusa-male knajpka
Do góry