Hotategai batayaki – smażone przegrzebki (małże św. Jakuba)

Potrawa ta jest ulubioną przekąską do sake i spotkać ją można w menu wielu barów japońskich, gdzie stali bywalcy przychodzą nie tylko na szklaneczkę alkoholu, ale przede wszystkim zjeść coś smacznego. Bar japoński w przeciwieństwie do jego odpowiedników europejskich nie utrzymuje się ze sprzedaży alkoholu, lecz oferuje głównie przekąski w dużym wyborze. Bez dobrego jedzenia bar się nie utrzyma! Przegrzebki, na które przepis podaję, pierwszy raz jadłem w zaprzyjaźnionej restauracyjce koło mojego domu. Tak polubiłem to danie, że nawet dziś, gdy się tam pojawiam, właściciel od progu zaprasza mnie na mój przysmak.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • przegrzebki (mrożone) 500 g
  • cebula 3 szt.
  • masło klarowane 2 łyżki
  • sól ½ łyżeczki
  • pieprz czarny ½ łyżeczki
  • wasabi ½ łyżeczki
  • mirin 2 łyżki
  • sake 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Zagotować w garnku ok. 2 l wody. Po zagotowaniu wrzucić do garnka mrożone przegrzebki na ok. 3 min. Następnie wyjąc i osuszyć.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Połączyć ze sobą mirin, sake i wasabi; dobrze wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i gdy zacznie lekko dymić dodać cebulę; smażyć do zeszklenia.
  5. Do patelni włożyć osuszone przegrzebki, posolić, popieprzyć i mieszając smażyć ok. 2 min. Następnie dodać wymieszany mirin, sake oraz wasabi i smażyć mieszając kolejne 4 min.

Nie smażyć przegrzebków zbyt długo, bo skurczą się i stwardnieją.

Przegrzebki podawać na gorąco przybrane ćwiartkami cytryny.

hotate-2-maly
Do góry