Okonomiyaki – placki warzywne

W dosłownym tłumaczeniu okonomiyaki oznacza smażenie według własnego gustu (‘jak się lubi’). Wielu moich przyjaciół nazywa te potrawę japońską pizzą. Przysmak ten pochodzi z Hiroszimy i tam najczęściej łączy się placek z makaronem. Osobiście nie jestem fanem tej wersji i proponuję wydanie tokijskie, gdzie nie używa się makaronu – za to więcej jest warzyw i innych składników, przez co danie jest zdrowsze. Podstawą są 3 warzywa: kapusta, marchew i cebula. Można do nich dodawać  mięso mielone, kurczaka, rybę (polecam filety z morszczuka lub mintaja oraz mieszankę mrożonych owoców morza). Mięso i ryby można łączyć razem, to w japońskiej kuchni  często stosowany zabieg.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • filet z mintaja (mrożony) 500 g
  • mrożone owoce morza (mieszanka koktajlowa) 200 g
  • kapusta biała 300 g
  • marchew 1 szt.
  • cebula 4 szt.
  • jajka 4 szt.
  • suszone grzyby shiitake 4 szt. – dostępne w sklepach z azjatycka żywnością
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • sos tonkatsu 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki
  • ketchup 4 łyżki
  • olej roślinny 4 łyżki
  • katsuobushi 1 op. (ok. 5 g) – ryba bonito suszona w płatkach; dostępna w sklepach z azjatycką żywnością

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkować
  2. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce
  3. Cebulę oczyścić i drobno poszatkować
  4. Filet z mintaja rozmrozić, umyć, osuszyć i pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm.
  5. Owoce morza rozmrozić i przemyć na sicie, osuszyć.
  6. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na 10 min, następnie wyjąć, usunąć twardy ogonek i pokroić w paski szerokości ok. 3 mm.
  7. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki w dużej misce. Dodać mąkę jajka i ok. 200 ml wody. Bardzo dokładnie wymieszać.
  8. Rozgrzać patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Gdy zacznie lekko dymić, wyłożyć ciasto na ok. 1 cm grubości. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 min., po czym obrócić na drugą stronę (spód powinien być lekko zrumieniony) i smażyć kolejne 5 min.
  9. Placek polać na patelni z góry ½ łyżki sosu tonkatsu i obrócić placek spodem do góry; polać następną ½ łyżki sosu i ponownie obrócić. Lekko zasmażyć i wyłożyć na talerz. Posypać z góry katsuobushi (suche rybne wiórki zaczną się poruszać – wyglądają jak żywe; jeżeli ktoś nie lubi tego efektu, może ten etap pominąć).

Gorące placki goście polewają według własnego uznania majonezem, ketchupem i ew. dodatkową porcją sosu tonkatsu.

 

okonomiyaki-3-mkaly
Do góry