Salmon sarada – sałatka z surowego łososia (ostra)

Składniki (dla 2 osób):

  • łosoś surowy pocięty w cienkie plastry (ok. 3 mm) 200 g
  • sałata frisee 1 główka
  • ogórek 1 szt.
  • szczypiorek ½ pęczka
  • pomidorki koktajlowe (cherry) 10 szt.

 

Sos do sałatki:

  • sos chili z czosnkiem 1 łyżka – dostępny w supermarketach
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • ocet ryżowy lub jabłkowy 8 łyżek
  • mirin 2 łyżki
  • hondashi ½ łyżeczki
  • wino białe 2 łyżki
  • świeża papryka chili (siekana) 1 szt.

 

Przygotowanie:

  1. Połączyć wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. (najlepiej na całą noc).
  2. Sos wlać do miseczki, dodać płaty łososia i odstawić na 10 min.
  3. Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na pół i usunąć ze środka pestki; po czym pokroić w plasterki o grubości ok. 1 mm.
  4. Sałatę rozłożyć na płaskim talerzu a na niej pokrojony w plastry ogórek (w formie pierścienia); na tym ułożyć płaty łososia, polać resztką sosu i ozdobić pomidorkami oraz szczypiorkiem.
salmon-sarada-4-maly-2
Do góry