Kuchnia tajska łączy się z aromatami ziół i ostrością przypraw. Dla mnie łączy się z miłymi wspomnieniami z podróży po tym ciekawym kraju, zamieszkałych przez wyjątkowo uprzejmych i życzliwych ludzi. W czasie pierwszej wizyty w Tajlandii – a było to wiele lat temu – moje spotkanie ze smakami Bangkoku zaczęło się dość niefortunnie. Poszedłem do lokalnej restauracji i przejrzałem dość bogatą kartę menu. Tamtejszym zwyczajem przy większości potraw były trzy znaczki papryczek w kolorze zielonym, żółtym i czerwonym. Kod wydawał mi się oczywisty: „czerwony” (jak czerwone światło „stop”) – niebezpieczne, nie brać; zielony – oczywiście przyjazny, w moim pojęciu łagodny. Jakie było moje zdziwienie, gdy dostałem potrawę o ostrości porównywalnej chyba tylko z jedzeniem pieprzu. Poczułem piekło w ustach i nigdy więcej nie zamawiałem „zielonych” – bezpiecznych dań.

Dopiero później w przewodniku przeczytałem, że kod ostrości jest dokładnie odwrotny niż to mnie się wydawało. Bądźmy zatem ostrożni z ostrością smaków w Tajlandii i zaczynajmy od najbardziej łagodnego czerwonego wariantu. Wśród prezentowanych potraw przedstawiam 10 najbardziej znanych tajskich potraw, które według badań przeprowadzonych w restauracjach tego kraju cieszą się największą popularnością.

Kai med ma muang

Kai Med Ma Muang – kurczak smażony z orzeszkami nerkowcami

Potrawa ta jest jedną z moich ulubionych dań tajskich. Jej inspiracją jest kantoński przysmak – wieprzowina na słodko-kwaśno. Ma podobna nutę smakową, ale wzbogacenie jej o typowe dla tajskiej kuchni przyprawy nadaje charakterystyczny świeży aromat.

Czytaj dalej

Pad thai

Pad thai – makaron smażony

Potrawę tę spotkamy na niemal każdej ulicy Bangkoku, gdzie smażą ją bardziej lub mniej wprawni kucharze wprost na małych straganach. Kiedyś pakowano ją w gazetę i następnie w torbę plastikową, a obecnie najczęściej w pojemnik styropianowy. Skład jest zależny od upodobań kucharzy, ale podstawa jest makaron ryżowy i kiełki sojowe.

Czytaj dalej

Gaeng daeng

Gaeng Daeng (czerwone curry)

Potrawa ta jest jednym z najczęściej jedzonym daniem w Tajlandii i to zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest wiele receptur, według których się ją przyrządza. Różnią się one głównie rodzajem i ilością użytych składników. Jeden element jest wspólny – główny smak nadaje tajska pasta curry. Jest to również moje ulubione danie, ponieważ łatwo się je przyrządza i nie traci wiele smaku w czasie długiego przetrzymywania w lodówce – idealne na party. Jeżeli zamiast czerwonej pasty curry użyjemy pasty zielonej (najostrzejszej), otrzymamy potrawę o nazwie Gaeng Keow Wan Kai.

Czytaj dalej

Som tum

Som tum – sałatka z zielonej papai

Jest to najczęściej jadana sałatka w Tajlandii i jednocześnie danie nr „2” na liście najpopularniejszych dań tej kuchni. Połączenie smaków ostrych i słodkich znakomicie pasują do papai, która zupełnie inaczej smakuje niż owoc dojrzały. W Tajlandii i Wietnamie często używa się niedojrzałych owoców do kompozycji sałatkowych.  Drugim, podobnie popularnym owocem jest zielone mango.

Czytaj dalej

Tom yum goong

Tom yum goong (aromatyczna zupa z krewetek)

Ta zupa jest numerem “1” na liście najpopularniejszych potraw tajskich. Jest to również mój absolutny faworyt, który łączy w sobie wszystkie najlepsze kombinacje smakowe i jest kwintesencją tamtejszej kuchni. Odpowiednio ostra i kwaśna, a przy tym aromatyczna…

Czytaj dalej
Do góry