Kai Med Ma Muang – kurczak smażony z orzeszkami nerkowcami

Potrawa ta jest jedną z moich ulubionych dań tajskich. Jej inspiracją jest kantoński przysmak – wieprzowina na słodko-kwaśno. Ma podobna nutę smakową, ale wzbogacenie jej o typowe dla tajskiej kuchni przyprawy nadaje charakterystyczny świeży aromat.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • pierś kurczak 2 szt. (ok. 500 g)
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cebula 1 szt.
  • papryka 1 szt.
  • wodne kasztany z puszki 1 puszka (dostępne w sklepach z azjatycką żywnością)
  • orzechy nerkowce
  • ananas z puszki 1 puszka
  • suszona paprika chili 5 szt.
  • sos ostrygowy 1 łyżka
  • ketchup 1 łyżka
  • wino białe wytrawne lub sherry 2 łyżki
  • czosnek (siekany) 3 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • olej roślinny 4 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • szczypior ½ pęczka

Przygotowanie:

  1. Cebulę pociąć w piórka, szczypior na odcinki długości ok. 5 cm a paprykę w kawałki ok. 3 x 3 cm.
  2. Suszona paprykę chili pociąć na 3 kawałki.
  3. Pierś kurczaka pokroić w paski 3 x 5 cm i obtoczyć dokładnie w mące.
  4. Podgrzać wok i na minimalnej ilości oleju wyprażyć orzechy. Następnie wyjąć z woka i odstawić na bok.
  5. Do nagrzanego woka wlać olej. Gdy olej zacznie lekko dymić, usmażyć kurczaka na złoty kolor na dużym ogniu.
  6. Po usmażeniu wyjąć kurczaka z woka i odsączyć na papierze kuchennym.
  7. Nagrzać ponownie wok i usmażyć czosnek oraz suszoną paprykę chili. Gdy czosnek się lekko zrumieni, dodać cebulę, kasztany wodne – smażyć ok. 1 min.
  8. Następnie dodać ketchup, sos sojowy, sos ostrygowy i wino. Smażyć mieszając ok. 1 min.
  9. Do woka włożyć ponownie usmażonego kurczaka, prażone orzechy nerkowce i paprykę. Stale mieszając smażyć kolejne 2 min.
  10. Zgasić ogień, polać olejem sezamowym i posypać szczypiorkiem.

Kurczaka wyłożyć na półmisek i podawać na gorąco.

kai-med-ma-3-maly
Do góry