Som tum – sałatka z zielonej papai

Jest to najczęściej jadana sałatka w Tajlandii i jednocześnie danie nr „2” na liście najpopularniejszych dań tej kuchni. Połączenie smaków ostrych i słodkich znakomicie pasują do papai, która zupełnie inaczej smakuje niż owoc dojrzały. W Tajlandii i Wietnamie często używa się niedojrzałych owoców do kompozycji sałatkowych.  Drugim, podobnie popularnym owocem jest zielone mango.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • zielona papaja 1/2 szt. (dostępna w sklepach z azjatycką żywnością)
  • kiełki sojowe 250 g
  • ogórek ½ szt.
  • pomidor 2 szt.
  • szczypior ½ pęczka (lub 3 cebulki dymki ze szczypiorem)
  • świeża kolendra (siekana) 50 g
  • świeża tajska bazylia (siekana) 50 g
  • palone orzeszki nerkowce 2 łyżki
  • krewetki gotowane małe lub średnie 200 g (może być również mięso kraba z puszki)

Składniki sosu:

  • czosnek (siekany) 4 ząbki
  • sok z dwóch limonek
  • tajski sos rybny 3 łyżki (może być zastąpiony przez sos sojowy)
  • miód 2 łyżki
  • tajska pasta krewetkowa 1 łyżeczka
  • świeża papryka chili (siekana) 2 szt.

Przygotowanie:

  1. Połączyć wszystkie składniki sosu i odstawić na co najmniej 30 min.
  2. Kiełki umyć i namoczyć na 5 min w zimnej wodzie – potem osuszyć.
  3. Papaję pokroić w „zapałki” – ok. 3 x 3 mm i długości ok. 5 cm. Namoczyć w zimnej wodzie ok. 10 min (będzie wtedy bardziej jędrna). Po wyjęciu z wody osuszyć.
  4. Ogórek pokroić w „zapałki” podobnie jak papaję. Szczypior (lub dymkę) pokroić na odcinki ok. 5 cm. Pomidor pokroić na 8 cząstek.
  5. Prażone orzechy nerkowce posiekać drobno.
  6. Wszystkie składniki sałatki wyłożyć do miski i wymieszać dokładnie.
  7. Na koniec polać sosem.

Sałatkę podawać w miseczkach, przybraną listkami świeżej kolendry.

som-tum-1-maly
Do góry